Středa 11.1. 2012 – Kašpar (V Celetné)
Michael Frayn: KODAŇ

Text získal řadu ocenění a je považován za jeden z vrcholů dramatiky konce 20. století. Napínavě rekonstruuje situaci z roku 1941, kdy se tajně setkali dva přátelé – přední fyzici.

Hrdiny jsou nukleární fyzikové Niels Bohr a Werner Heisenberg, kteří spolu vedou dialog plný odkazů a termínů z kvantové fyziky. Fraynova hra je však zároveň nečekaně napínavým příběhem o hranicích odpovědnosti nukleárních vědců, kteří svým bádáním zároveň přispěli ke vzniku nukleární bomby.

„Lahůdka pro chytré hlavy a vůbec pro ty diváky, pro které jsou slučitelné kategorie divadlo a přemýšlení.Ve hře exceluje především Marek Němec, který představuje fyzika Heisenberga. Jeho emotivní výkon diváka okamžitě zaujme. Miloš Kopečný svého fyzika Bohra hraje jako milého, bezesporu geniálního starého pána, který pod maskou usměvavé zdvořilosti tají lidské smutky. Marta Vančurová v roli jeho ženy, která láskyplně, ale zdatně, oponuje jeho vidění světa, protože sama si vše pamatuje a chápe jinak.“

K nastudování hry herečka Marta Vančurová uvedla, že navzdory počátečním obavám z růz-ných pojmů z oblasti fyziky, kterým ne vždy rozuměla, brzy poznala, že hra je více o životě jako takovém, než-li o fyzikálních teoriích.
Délka představení: 2h 30min (začátek v 19:30 hod.)
Hrají: Marek Němec, Marta Vančurová, Miloš Kopečný

Poznámka: Víte-li, že nepojedete, dejte včas vědět p.prof. Šafránkové nebo Proškové

ODJEZD = 17:00 hod. od školy