Amnesty International

Jedná se o organizaci, která má mimo jiné za úkol přiblížit studentům a ostatním lidem po celé planetě problémy dnešního světa. K těmto problémům patří například nerovnoprávnost mezi ženami a muži, rasová diskriminace nebo třeba omezování osobní svobody. Tento vzdělávací program se jmenuje Živá knihovna.

My jsme tuto přednášku s celou naší třídou absolvovali ve čtvrtek, 25. března. Kvarta B pak 29. března 2021. Celý projekt se pochopitelně uskutečnil v online podobě. Ze začátku nás organizátoři seznámili s průběhem celé přednášky. Poté jsme byli rozřazeni do čtyř skupin po sedmi. Každou skupinkou prošli dvě Živé knížky, které převyprávěly svůj životní příběh. Ptáte se, co jsou Živé knížky? Jsou to lidé, kteří si v životě prošli něčím opravdu těžkým a rozhodli se o svůj příběh podělit s ostatními. V každé skupince se postupně vystřídaly dvě knížky. Naší skupince byl přidělen nejprve Kristián Dembický a pak Jesika Miňovská.

Kristián se od malička pohyboval ve špatném prostředí a asi ve 13 letech, se poprvé ocitl ve styku s cigaretami. Od té doby vyzkoušel mnoho drog. Na vysoké škole potkal ženu, do které se zamiloval a dal se kvůli ní na víru. Vyzkoušel prý mnoho náboženství, ale nakonec si vybral Islám. Podle jeho slov je to přesně to, co hledal. Nyní se snaží lidem v naší zemi ukázat, že není důvod, proč by se měli islámu bát.

Svůj příběh nám sdělila i Jesika. Od deseti let ji otec nepatřičně hladil a osahával po celém těle. Tehdy si prý myslela, že je to normální a že si za to může sama. Až později, když už to zašlo moc daleko a otec ji začal sexuálně zneužívat, si uvědomila, že to v pohodě není. Už asi devět let chodí k terapeutce a na to, čím si prošla, je opravdu statečná. Když se svým příběhem Jesika skončila, dali nám organizátoři prostor na otázky.

Nakonec následovala diskuse.

Celou přednášku bychom zhodnotili jako cennou zkušenost a také připomenutí toho, že dnešní svět není tak růžový, jak se někdy může zdát.