Ve dnech 25. – 31. května se naše škola zúčastnila programu Erasmus+ a přivítala v naší škole  německé studenty z Gymnázia Roberta Schumanna . Užili jsme si týden plný nových zkušeností a zábavy, dozvěděli se spoustu informací a navštívili zajímavá místa, ale především jsme poznali Němce ze zcela jiného úhlu pohledu a ukázali jim naši školu, Neratovice, Prahu a okolní místa tak, jak je známe my.

Naši němečtí partneři přijeli v sobotu v odpoledních hodinách na neratovické nádraží, kde jsme je s radostí přivítali a vzali je domů. V neděli jsme měli rodinný den a měli tak možnost se s našimi kamarády z Lipska sblížit. Od pondělí už nás čekal společný program.

První den jsme si zahráli golf v Úžicích, kde se mimo jiné nachází spousta zajímavých soch a malá zoo. Druhý, pro většinu Němců nejočekávanější den, jsme strávili v centru Prahy. Počasí nám vůbec nepřálo, ale i přes déšť a chladno byl den moc vydařený. Středa se nesla v duchu přírody, zúčastnili jsme se ekologického programu v kokořínském údolí a dozvěděli se zajímavosti ze světa mokřadů a jejich ekosystému. Předposlední den jsme navštívili Mělník a odpoledne jsme měli příjemný rozlučkový piknik v areálu školy, jehož součástí byly i zápasy v plážovém volejbale. V pátek ráno jsme naše německé hosty vyprovodili zpět na nádraží. S malým zpožděním dorazili zpět do Lipska v pátek kolem šesté hodiny večerní.

Pro nás, české studenty, byl celý projekt nezapomenutelným zážitkem a zároveň důležitá zkušenost do budoucna. Udělali jsme si nové přátele, ověřili si naši znalost  angličtiny a naučili se lépe komunikovat. Z ohlasu Němců víme, že si program také moc užili a líbilo se jim u nás. Všichni se už těšíme do Lipska, až nám naši partneři ukážou na oplátku jejich zemi.

M. Kučerová