V pondělí 3. prosince se několik studentů vyššího gymnázia a tři učitelé vydali do Prahy na exkurzi do české pobočky společnosti Microsoft.

Prohlídka osmipatrové budovy byla zahájena na střeše, kde je nejen možnost relaxovat, ale také výhled na několik známých pražských staveb a památek. Následně jsme se přesunuli do zasedací místnosti, kde nám Karel Klatovský, manažer vzdělávacích programů, a Miroslav Dvořák, konzultant pro školství, představili vychytávky posledních verzí sady Office 365 a systému Windows 10 jako např. práci s 3D modely v Malování 3D, jednoduché vytváření filmů v Editoru videa nebo OneNote, pomocníka nejen pro školní zápisky. Nechyběla ani ukázka hry Minecraft: Education Edition, ve které lze vyučovat chemii, matematiku či programování.

Poté jsme postupně prošli kanceláře, které se naprosto liší od tradiční představy o kancelářích. Moderní technologie, maximální spolupráce a čas na odpočinek, takto se dají charakterizovat pracovní prostory v Microsoftu. Dozvěděli jsme se také mnoho zajímavostí ohledně stylu práce, kolektivu či pracovní doby.

Výlet do jedné z největších technologických společností současnosti jsme si užili. Tímto bychom chtěli poděkovat panu Klatovskému a panu Dvořákovi za zajímavý výklad a také Honzovi Žemličkovi za to, že se exkurze mohla uskutečnit.

David Jeřela, oktáva B