Hrdinou může být každý

V duchu myšlenek známého profesora psychologie na Stanfordské univerzitě, Philipa Zimbarda, proběhne na našem gymnáziu školící seminář Heroic imagination project pro žáky předmětu SPP (seminář pedagogiky a psychologie), tedy pro potenciální budoucí učitelé z našich řad.

Seminář použití HIP v práci s dětmi je akreditován MŠMT. Účastníci si vyzkoušejí oba moduly HIP (Na růst zaměřeného myšlení i Efekt přihlížejícího). Naučí se, jak je využívat v práci s dětmi a dostanou potřebné materiály včetně prezentací, pracovních listů a lektorských příruček.

Staneme se součástí projektu Philipa Zimbarda a naučíme se, jak dětem předávat psychologické poznatky, díky kterým se budou snadněji učit, budeme je učit, aby uměly nahlásit šikanu a nepodléhaly skupinovému tlaku.

Philip Zimbardo – zakladatel projektu

Dr. Zimbardo studoval psychologické aspekty negativních forem společenského chování (jako je konformita, poslušnost a efekt přihlížejícího) pro více než 50 let. Byl například koordinátorem slavného standfordského vězenského experimentu. Nyní se zaměřuje na podporu pozitivního společenského vlivu a inspirujícího jednání. Takto obohacuje svět o každodenní hrdiny.  

Z jeho díla v češtině vyšly knihy Časový paradox: Nová psychologie času, která změní váš život, Luciferův efekt – Jak se z dobrých lidí stávají lidé zlí, Moc a zlo, Odpojený muž.